Zielarnia.pl

Posty w kategorii Zdrowa Żywność

Żywność naturalna

Żywność naturalna

Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości to właśnie zdrowa żywność. Nadmierne używanie środków ochrony roślin, nawozów sztucznych poprawiających jakość i ilość zbioru ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Przyczynia się do powstawania różnorodnych chorób m.in. alergii. Żywność, aby pozostała zdrową do końca nie powinna być zbytnio […]

Soja zamiast laktozy

Soja zamiast laktozy

Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Jest rozdrabniana w jelicie cienkim przez enzym ß-galaktozydazę na przyswajalne cukry proste. ß-galaktozydaza produkowana jest przez enterocyty głównie w jelicie czczym. Kiedy enzym ß-galaktozydaza nie jest w ogóle wytwarzany lub jest go niewystarczająca ilość, laktoza, która nie ulega hydrolizie, dociera do jelita grubego, gdzie może powodować […]

Soja a leczenie raka

Soja a leczenie raka

Bez wątpienia dieta odgrywa ważną rolę w rozwoju raka. Liczne badania wykazały, że w przypadku różnych rodzajów raka występowanie choroby mogłoby zostać zredukowane do 30% w rezultacie zmodyfikowania diety. Obecnie istnieje tendencja do poszukiwania czynników chroniących, które obecne są w warzywach i owocach oraz innych produktach pochodzenia roślinnego, jak chociażby soja. Uważa się, że pewne […]

Soja w osteoporozie

Soja w osteoporozie

Estrogeny odgrywają ważną rolę w budowie i wzmocnieniu kości. Spadek estrogenu we krwi jest, zatem jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko osteoporozy u kobiet po menopauzie. Często przepisuje się leczenie estrogenem, aby przeciwdziałać resorpcji tkanki kostnej. Ostatnie badania wykazały, że genistein – jeden z izoflawonów sojowych przeciwdziała resorpcji tkanki łącznej równie skutecznie jak niektóre preparaty […]

Soja w chorobach nerek

Soja w chorobach nerek

U pacjentów z chronicznymi dolegliwościami nerek i objawami zapalenia nerek często spotyka się hiperlipidemię wraz z hipercholesterolemią i hipertrójglicerydemią. Hiperlipidemia prowadzi do zwiększonego ryzyka zachorowań na choroby krążeniowe. Ostatnio przeprowadzone badania pokazują, że wprowadzenie do diety produktów sojowych, które są bogate w proste i złożone nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływa na hiperlipidemię. U pacjentów z […]

Soja a układ krwionośny

Soja a układ krwionośny

Ogólnie jest wiadomo, iż podwyższonemu poziomowi cholesterolu we krwi towarzyszy zwiększone ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia. Obliczono, że obniżenie poziomu cholesterolu we krwi o 10% zmniejsza ryzyko pojawienia się dolegliwości układu krążenia do 20%. Tradycyjnie, w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi zaleca się dietę, która jest uboga w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. […]

Soja a menopauza

Soja a menopauza

  Menopauzie towarzyszą liczne dolegliwości takie jak: napady gorąca, nocne pocenie się, uczucie zmęczenia, drażliwość, bóle głowy itd. Główną przyczyną tych objawów jest zredukowana produkcja estrogenu i również w mniejszym stopniu progesteronu. Jednakże częstotliwość występowania tego typu dolegliwości jest znacznie mniejsza w krajach azjatyckich. Różnice kulturowe nie mogą stanowić jedynego wyjaśnienia. Możliwe do przyjęcia wyjaśnienie […]

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

Przed ponad trzydziestu laty naukowiec Wilhelm Kanne odkrył, że chleb jest czymś więcej jak tylko zwykłym artykułem spożywczym, ponieważ zawiera elementy niezbędne dla zdrowia ludzi. Postanowił wówczas wyprodukować napój chlebowy, którego działanie okazało się nieocenione, a jego korzystny wpływ na organizm człowieka znany jest zarówno w Europie jak i poza jej granicami. Napój chlebowy otrzymywany […]

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij